Не служили в армії? Військкомати прийдуть по вас! Розпочато «виловлювання» призовників




Військкомати повернулися до старої практики – виловлювати призовників.

Вранці восьмого травня, як повідомляє ряд ЗМІ, деякі люди в штатському, яких супроводжував чоловік у поліцейській формі, нагрянули до столичного хостел «Гавана» і повели звідти вісьмох хлопців – нібито прямо в військкомат Голосіївського району. Трьом «виловленим» вдалося відкрутитися, п’ятьом нібито ні.




10 травня в хостелі чергувала новий адміністратор, що не знає всі подробиці інциденту. Але вона повідомила, що троє постояльців зникли – за їх речами приїхали мами, а двоє повернулися, розповівши, що отримали направлення на призовну комісію. І залишився б цей випадок без уваги, якби не відбулося повторення минулорічного скандалу, який … обіцяли не повторювати.



У період осіннього призову-2017 поліція і воєнкоми теж робили облави, виловлюючи призовників по нічним клубам в Києві і у Львові. Коли представники ЗМІ та юристи стали цікавитися підставами, обидва відомства почали кивати один на одного: мовляв, не ми це, а вони. Те ж саме відбувається і нині.

В прес-службі Генштабу сказали:

«Зараз призовами займаються не військкомати, а місцеві органи влади. Хлопців могла забирати поліція з метою встановлення особи і місця проживання. Вона ж вирішувала, куди їх доставити – до військкомату або куди-небудь ще».

У прес-службі столичного поліцейського главку з посиланням на інформацію з Голосіївського райвідділу сказали, що спецоперація в хостелі не проводилася. Якщо там щось і сталося, то все це – військкомат. Іди, як то кажуть, шукай крайніх.



За офіційною інформацією Міноборони, весняний призов йде за планом. За неофіційною, він гальмує ще сильніше, ніж осінній. Тому воєнкоми і вирішили повернутися до старого методу. Але як би туго не йшли справи, закон забороняє будь-яку самодіяльність поза його рамками.

Адвокат Олексій Сиротін каже:

«Хто б не відповідав за призов, повістку в армію зобов’язані вручати тільки за місцем проживання, роботи або навчання. Відвідування клубів, хостелів, кінотеатрів незаконні. Якщо мова йде про ухильників, то ними займається виключно поліція. І тільки в тому випадку, якщо призовник поданий в розшук».

Юрист нагадує, що за неявку у військкомат за повісткою передбачена адміністративна відповідальність. Кримінальна настає, коли призовник пройшов медкомісію, був визнаний придатним до військової служби, але не з’явився в призначений час до військкомату.



До речі, весняний призов, який стартував 2 квітня, повинен закінчитися 31 травня. У Міноборони планують набрати більше 15 000 чоловік, у тому числі 4000 збираються направити в Національну гвардію, 8990 – в Збройні сили, 1200 – до Держприкордонслужби та 100 – в спеціальну службу транспорту.

Кому належить відстрочка:
особам призовного віку, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину,
студентам денних відділень ПТУ, вузів і духовних семінарій,
батькам дітей з інвалідністю або одруженим на жінках з категорією інвалідності,
єдиним годувальника в родині, на утриманні яких малолітні брати, сестри, літні батьки,
тим, хто вже пройшов армійську службу в іншій країні,
призовникам, у яких на військовій службі загинули рідний брат або сестра,
юнакам, які мають встановлений медичний діагноз, який дозволяє отримати відстрочку від призову на рік або ж отримати припис про списання в запас,
особистостям, які перебувають під слідством за підозрою в здійсненні протиправних дій.

Звільнення діє на термін розслідування, педагогам, лікарям, які працюють у сільській місцевості, священнослужителям, поліцейським.

Якщо призовник отримав відстрочку, але не був відправлений у запас, то з’явитися до військкомату потрібно через рік, щоб повторити процедуру.



І ще одне нововведення. Замість темних коридорів – прозорий офіс!

В кінці квітня міністр оборони Степан Полторак затвердив реформу військових комісаріатів. Вони повинні переродитися в територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. І нібито вже перероджуються, але поступово і повільно.

Великих змін в суті роботи військкоматів реформа не передбачає, принаймні для призовників. Для вільних громадян хочуть організувати спеціальні вербувальні пункти, де будуть агітувати йти на контракт. В цілому ж новації більше зводяться до форми.

Військкомати хочуть перебудувати за принципом центрів з надання адміністративних послуг. Щоб людина не бігала з довідками темними похмурими коридорами, а приходила в прозорий офіс з симпатичною дівчинкою на ресепшені.

Джерело
Не служили в армії? Військкомати прийдуть по вас! Розпочато «виловлювання» призовників Не служили в армії? Військкомати прийдуть по вас! Розпочато «виловлювання» призовників Reviewed by Admin on травня 11, 2018 Rating: 5
';